Ogłoszenie właściciela - bez pośredników
Bez pośrednika. Oszczędzasz 66 000 zł na prowizji pośrednika!
66 000 zł to wartość typowej prowizji 3%, którą zapłaciłbyś pośrednikowi dla nieruchomości o wartości 2 200 000 zł
Hotel Sanlux jest zlokalizowany przy ulicy Lipińskiego 116 w Sanoku, przy drodze wylotowej w kierunku Bieszczad (kierunek -> Droga krajowa 28 na Zagórz, Lesko, Ustrzyki). Budynek jest w bezpośrednim sąsiedztwie firmy Autosan sp. z o.o (Huta Stalowa Wola S.A. Oddział Autosan w Sanoku) oraz znajduje się tylko pięć minut drogi samochodem od obwodnicy Sanoka.
Budynek jest trzykondygnacyjny i częściowo podpiwniczony. Posiada skrzydła boczne z dachem płaskim i odprowadzeniem wody na zewnątrz. Jego kształt to niemalże symetryczna forma z widocznie wysuniętą z przodu, jak i z tyłu częścią środkową. Kolorystyka elewacji szaro-beżowa, z przewagą koloru szarego. Hotel jest wystawiony w stanie do kapitalnego remontu.
OPIS STANU OBECNEGO
Charakterystyka nieruchomości:
• Powierzchnia działki : 18.84 ar (użytkowanie wieczyste)
• Powierzchnia budynku: ok. 2000 m2
• Powierzchnia zabudowy: ok. 726 m2
Układ funkcjonalny:
• Piwnice – magazyny i pomieszczenia techniczne, część środkowa nie podpiwniczona. W sumie jest 263.4 m2 pow. użytkowej.
• Parter – przestrzeń na sklep z zapleczem (242 m2), zaplecze restauracji, część wejściowa do hotelu i restauracji. W sumie jest 574,6 m2 pow. użytkowej.
• I Piętro – restauracja z zapleczem (234,9 m2), część hotelowa to 3 pokoje i mała sala konferencyjna o pow. 41,2 m2. W sumie jest 574,6 m2 pow. użytkowej.
• II Piętro – 18 pokoi hotelowych z jedną klatką ewakuacyjną i dwoma pralniami, suszarnią oraz składzikiem na pościel. W sumie jest 595,9 m2 pow. użytkowej.
Podsumowanie:
W 21 pokojach (1, 2 i 3 osobowych) mamy 58 miejsc hotelowych. Sala restauracyjna pomieści 110 osób, a sala konferencyjka 30 osób.
POTENCJAŁ HOTELU - KONCEPCJA PRZEBUDOWY
Wyremontowana nieruchomość ma się stać przyjemnym i nowoczesnym miejscem na krótki odpoczynek, spotkań biznesowych, imprez na wysokim poziomie kulturalnym i merytorycznym oraz przestrzenią przynoszącą dochody z codziennej sprzedaży produktów i usług. Założenia projektowe zostały oparte na podejściu ekoinnwacji i ekonomizacji funkcjonowania całego obiektu. Na myśli mamy tutaj instalacje tj. pompa ciepła, fotowoltaika, instalacja solarna czy pnącza roślin, które miały wyróżnić fasadę budynku i nadać mu odpowiedni klimat podkreślający jego proekologiczny charakter.
CO PRZEWIDUJE PROJEKT ROZBUDOWY BUDYNKU?
• Funkcja zastana – hotelowa, gastronomiczna, handlowa
• Funkcja docelowa – hotelowa, szkoleniowa, eventowa, gastronomiczna, handlowo-usługowa
• Powierzchnia zabudowy – 789,30 m2
• Na III piętrze zaplanowane jest powstanie 15 dodatkowych pokoi hotelowych.
Zmiany w formie architektonicznej budynku:
• W projekcie uwzględniono dodanie nowej kondygnacji hotelowej i dachu ze spadkiem
• W części środkowej na II i III piętrze zaprojektowano balkony do pokoi hotelowych z możliwością posadzenia pnącej roślinności stanowiącej przestrzenny i ekologiczny wyróżnik hotelu
• Przewidziano przystosowanie wejścia głównego do budynku dla osób niepełnosprawnych
• Przeprojektowano wejście główne do „sklepu” umieszczając schody i wiatrołap
• Zaprojektowano przeszklone zadaszenie nad wejściami o lekkiej i dyskretnej formie
Charakterystyka nieruchomości po przebudowie:
• Powierzchnia działki : 18.84 ar (użytkowanie wieczyste)
• Powierzchnia budynku: ok. 2700 m2
• Powierzchnia zabudowy: ok. 726 m2
Zmiany w układzie funkcjonalnym budynku:
• Piwnice – część środkowa została podpiwniczona i umieszczono tam funkcję odnowy biologicznej związanej z hotelem, dostosowano zaplecze restauracji, magazyny i pomieszczenia techniczne do nowych potrzeb. W sumie jest 188,5 m2 pow. użytkowej.
• Parter – zaprojektowano przestrzeń na sklep i salę szkoleniową, nowe wejście do hotelu i restauracji z holem, szatnią i recepcją, nowe zaplecze dla sklepu i restauracji. W sumie jest 365,04 m2 pow. użytkowej.
• I Piętro – w części środkowej zaprojektowano przestrzeń, która może funkcjonować w wariancie pierwszym jako jedna duża lub dwie mniejsze sale konferencyjne oraz ogólnodostępna sala restauracyjna dla potrzeb hotelu, restauracji lub szkoleń. Wariant drugi przewiduje powstanie jednej dużej sali konferencyjnej na ok.170 osób. Natomiast w wariancie trzecim zaprojektowano jedną dużą sale bankietową. W prawej części kondygnacji zaprojektowano dodatkową salę konferencyjną i sanitariaty, a w lewej części zaplecze kuchenne i bufet dla restauracji. W sumie jest 450,55 m2 pow. użytkowej.
• II Piętro – zaprojektowano 15 pokoi hotelowych, w tym jeden apartament i drugą klatkę ewakuacyjną. W sumie jest 418,59 m2 pow. użytkowej.
• III Piętro – to dodatkowa przestrzeń na 15 pokoi hotelowych, w tym jeden apartament. W sumie jest 424,05 m2 pow. użytkowej.
• Poddasze nieużytkowe – jego powierzchnia została zagospodarowana na umieszczenie elementów klimatyzacji i wentylacji mechanicznej.
• Dach – to wykorzystanie powierzchni do instalacji fotowoltaicznej oraz zestawów solarnych.
Podsumowanie:
W 30 pokojach (1, 2 i 3 osobowych) mamy przewidziane do 70 miejsc hotelowych. Sala restauracyjno-konferencyjna może pomieścić do 170 osób, lub przy koncepcji podziału na oddzielną restaurację (70 osób) i 2 sale konferencyjne (po 50 osób).
- ul. Lipińskiego, Sanok, powiat sanocki
- Na sprzedaż hotel/pensjonat o powierzchni 2000 m²
- Ogłoszenie bezpośrednio od właściciela
- Oferta dodana ponad tydzień temu